Thursday, June 19, 2014

Ketam Masak Kicap Berlada Hitam


1 kg ketam (bersihkan dan buang bhgn yg tidak diperlukan) 4 ulas bwg merah (tumbuk kasar) 2 ulas bwg putih (tumbuk kasar) 1 btg serai (ketuk) 10 biji cili kering (kisar) 1 cm halia (tumbuk kasar) 1 biji bwg besar (mayang) 6 biji cili hijau, 2 sudu Ita black pepper sauce


Tumis cili kisar hingga naik bau. Masuk bhn tumbuk, serai & halia - gaul Masukkan ketam & gaul rata (tutup kuali dan biarkan 5 min). Masukkan kicap masin &kicap manis, sos dan gaul (tutup kuali dan biar 10 min @ sehingga kuahnya agak pekat) . Akhir sekali masukkan bwg besar dan cili hijau. Hidangkan semasa masih panas bersama nasi putih. *Masakan ini adalah kegemaran famili saya....cubalah.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...