Bahan-bahannya: 1/2 ekor ayam - gaulkan dengan garam kunyit dan goreng seketika
4 sudu makan kicap pekat masin
2 Sudu Sos ITA BBQ
1 keping asam gelugur - saya gantikan dengan 1/2 cawan air asam jawa
1 biji bawang besar - dihiris bulat 1 biji cili merah/hijau - potong dua kemudian hiris memanjang gula serbuk perasa secukup rasa (saya gantikan dengan kiub ayam) 1 bungkus kecil suhun - di rendam seketika (Ini saya tambah)
Bahan B
1cm halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 sudu makan lada hitam biji - (boleh diganti dengan serbuk lada hitam)
Cara memasak: 1. Tumbuk semua bahan B, dan tumis hingga wangi. 2. Masukkan kicap, asam gelugur dan sedikit air. Biarkan mendidih. Jumlah air mengikut citarasa masing-masing. 3. Masukkan sedikit serbuk perasa (saya gantikan dengan kiub ayam). Kacau rata. 4. Masukkan pula ayam goreng, bawang besar, gula, cili merah dan suhun. Gaul rata hingga bawang dan cili layu. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment