Bahan-bahannya:
1 kg daging ayam
6 ulas bawang putih (dikisar)
2 inci halia (dikisar)
2 sudu makan lada hitam (dikisar)
2 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan madu
2 sudu butter/olive oil
2 sudu mixed herbs
Cara-cara Penyediaannya:
Satukan kesemua bahan dan perap selama 3 jam.
Panggang daging di atas pemanggang
Jika daging sudah lembut dan masak, hidangkan bersama sos lada hitam.
Mashed Potato
Bahan-bahannya:
Beberapa biji kentang russet (dibasus bersih kulitnya dan rebus dgn kulit skali)
Susu segar
1 sudu ita black pepper sos
Lada hitam/ lada sulah
Butter
Cara-cara Penyediaannya:
Rebus kentang sehingga empuk.Kupas kulitnya.
Toskan sehingga air tiada. Lenyekkan semua kentang.
Masukkan butter mengikut citarasa anda. Lenyek sehingga rata.
Masukkan lada hitam/ lada sulah menambah perisa.
Untuk hasil yang gebu dan rasa yang enak, masukkan susu segar mengikut citarasa anda.
GRAVY
Bahan-bahannya:
1 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (diketuk dan dicincang)
1 tin cendawan butang(boleh juga cendawan butang yg fresh/kering)
Butter untuk menumis
2 sudu makan tepung jagung
2 kiub ayam
3 1/2 cawan air
4 sudu sos ita black pepper hockery mustard
Cara-cara Penyediaannya:
Tumiskan bawang besar dan bawang putih dengan butter sehingga berwarna kecoklatan
Masukkan tepung jagung (tanpa dibancuh) ke dalam tumisan bawang tadi.
Tumis sehingga warna coklat.
Masukkan air.
Masukkan kiub ayam,cendawan, lada hitam dan lada sulah.
Kacau sehingga mendidih. Kalau pekat atau masin, bolehlah ditambah air.
Kalau nak kuah yang agak pekat tambahkan tepung jagung yang di bancuh dan kacau rata.
Apabila kuah masak sekata tuangkan ke atas steak dan mashed potato.
Credit to: http://fromaszkitchen.blogspot.com
Dapatkan update resepi terkini. Atau anda akan melepas rasai kelazatan nikmat beef steak
No comments:
Post a Comment