Monday, February 16, 2015

Resepi Masakan Kari Ayam Madu

<

Masa:
Penyediaan: 20 minit | Memasak: 20 minit | Keseluruhan: 40 minit
Jumlah Hidangan : 3
Bahan-Bahan:

500 gram ayam dipotong
1 senduk besar minyak masak
Bahan untuk ditumbuk halus:
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 inci halia
Bahan untuk ditumis:
1 tangkai daun kari
4 biji buah pelaga
1 batang kayu manis
3 tangkai bunga cengkih
2 biji bunga lawang
1/2 biji bawang dihiris nipis
Bahan-bahan lain berkaitan:
1 sudu besar kerisik
1 mangkuk santan pekat
1 mangkuk santan cair
3 sudu besar serbuk kari daging, bancuh supaya menjad pes
2 biji ubi kentang, dikupas kulit dan dipotong 4
1 biji tomato dipotong 4
1 asam keping
1 sudu SOS BBQ Honey
Cara Penyediaan:

Panaskan minyak, tumis bahan tumis sehingga naik bau.
Masukkan bahan tumbuk dan kacau seketika sehingga kekuningan
Masukkan pes kari, kacau sehingga pecah minyak dan garing, tambahkan sedikit air jika terlalu kering di peringkat permulaan.
Teruskan mengacau sehingga pecah minyak dan tidak hangit
Masukkan ayam dan kacau sehingga 2-3 minit
Masukkan kentang, santan cair, asam keping dan kerisik
Masak sehingga ubi kentang empuk dan ayam betul-betul masak.
Masukkan santan pekat, keluarkan asam keping sekiranya rasa masam padah kuah sudah mencukupi.
Masak sehingga mendidih, perasakan dengan garam dan gula secukupnya,
Langkah terkahir, masukan tomato. Selamat mencuba


Makan bersama ITA BBQ Sos pasti masakan anda menyelerakan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...