Tuesday, February 3, 2015

Resepi Ikan Bakar Portugis




Baru saja kak Riona pergi Melaka, merasai ikan bakar portugis sedap rasanya, cuba cari info resepi nak buat sendiri di rumah. Jom kita try resepi ni...

Bahan-Bahan
2 ekor ikan siakap sederhana besar
3 helai daun limau purut
4 camca besar cili kisar
1 kuntum bunga kantan ~ hiris halus
3 sudu besar minyak bawang putih ( 5 ulas bawang putih, cincang halus, goreng dalam 1/2 cawan minyak, tapis dan boleh gunakan )
Garam dan gula secukup rasa
2 camca besar jus asam jawa
Daun pisang secukupnya ~ layur atas api supaya lembut ~ saya guna aluminium foil

BAHAN KISAR HALUS :-
6 biji bawang merah /1 labu bwng besar
2 ulas bawang putih
2 batang serai ~ hiris halus
1 kuntum bunga kantan ~ hiris
3 biji buah keras
1/2 cm hirisan lengkuas
CARA PENYEDIAAN:-
Cuci ikan dan perap dengan limau kasturi dan sedikit garam. Ketepikan. Sementara itu kita buat sambal.
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum. Masukkan cili kisar dan daun limau purut. Tumis hingga garing dan terbit minyak. Masukkan jus asam jawa, perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Masakhingga pekat. Angkat dan sejukkan.
Ikan siakap dicuci kembali hingga bersih. Kemudian toskan. Ambil 2 helai daun pisang/aluminium foil. Sapu sedikit sambal atasnya, letak ikan sapu sambal atas ikan tadi dan tabur sedikit hirsan bunga kantan. Bungkus ikan tadi dan kemaskan.
Kemudian bakar dalam oven hingga masak. Boleh juga di bakar dalam pemanggang ajaib..Hidangkan dengan perahan jus limau kasturi.

-----
sebagai tambahan boleh la cuba cicah dengan Ita BBQ Sos. Sedap tau!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...