Bahan-bahan Perapan
Ikan cencaru secukupnya (gunakan ikan lain pon boleh – kembung, pari, talapia dll)
Serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Daun pandan secukupnya
2 Sudu Sos Ita Honey Black Pepper
Lidi/pencungkil gigi
Caranya
Lumurkan ikan dengan bahan perapan, garam dan serbuk kunyit sehingga rata.
Lilitkan daun pandan keseluruhan badan ikan tadi. Sematkan dengan lidi/pencungkil gigi yang bersih.
Sediakan pemanggang ajaib, pan nonstick atau bakar dalam oven.
Bakar sehingga ikan masak.
AIR ASAM
Bahan2
1/2 - 1 sudu besar pes asam jawa Adabi
2 biji lada merah
8 biji cili api hijau
1 1/2 labu bawang besar
Sedikit belacan – bakar sehingga naik bau
Garam dan gula secukupnya
Caranya
Hiris bawang besar, lada merah dan cili api hijau. Basuh dan toskan. Ketepikan.
Bancuh pes asam jawa dengan sedikit air sehingga sederhana pekat.
Masukkan belacan, garam dan gula secukup rasa. Kacau sehingga semuanya larut dan rata.
Kemudian masukkan bahan yang telah dihiris tadi. Perasakan rasanya.
Jika rasa sudah cukup hidangkan bersama dengan ikan bakar tadi.
Jangan lupa like page kami
Nantikan Resepi Sos ITA yang lazat-lazat belaka
Jangan lupa like page kami
Nantikan Resepi Sos ITA yang lazat-lazat belaka
No comments:
Post a Comment