Tuesday, March 4, 2014

Ayam Masak Lada Hitam



Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam - gaulkan dengan garam kunyit dan goreng seketika.
4 sudu makan kicap pekat masin
2 sudu sos lada hitam ITA
1 keping asam gelugur - saya gantikan dengan 1/2 cawan air asam jawa
1 biji bawang besar - dihiris bulat
1 biji cili merah/hijau - potong dua kemudian hiris memanjang
gula

Bahan B
1cm halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 sudu makan lada hitam biji - (boleh diganti dengan serbuk lada hitam)

Cara memasak:

1. Tumbuk semua bahan B, dan tumis hingga wangi.

2. Masukkan kicap, asam gelugur dan sedikit air. Biarkan mendidih. Jumlah air mengikut citarasa masing-masing.

3. Masukkan sedikit serbuk perasa (saya gantikan dengan kiub ayam). Kacau rata.
4. Masukkan pula ayam goreng, bawang besar, gula, cili merah dan suhun. Gaul rata hingga bawang dan cili layu. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...